Aşı Takvimindeki Son Güncellemeler

 Altılı Karma Aşıya Geçiş

Daha önce Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi kapsamında 2,4, 6. ayın sonunda ve 18. ayın sonunda rapel olmak üzere beşli karma aşı olarak bilinen difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, H. influenza tip b (DaBT-İPA-Hib) aşısı uygulanmaktaydı.

Beş bileşenli karma aşı içeriğine, Hep-B aşısının eklenmesi ile geliştirilen altı bileşenli karma aşı (DaBT-İPA-Hib-HepB) Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamına alınmıştır. Aşı takvimimizde yer alan Hep-B aşısının doğum sonrasındaki ilk dozunun uygulanmasına ise aynı şekilde devam edilecektir. Altı Bileşenli Karma Aşı içerisinde Hep-B aşısı bulunduğundan Hep-B devam dozlarının ayrıca uygulanmasına gerek kalmayacaktır. Altı bileşenli karma aşı sayesinde çocuklarımıza daha az enjeksiyonla daha fazla hastalığa karşı koruma sağlanacaktır.

Doğurganlık Çağı Kadın/Gebelerde Tdab’a Geçiş

Boğmaca; yaşamı tehdit edebilen bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Boğmaca hastalığından korunmak için en önemli yol ise aşı ile yapılan aktif bağışıklamadır. Bu sebeple; difteri-tetanos (Td) aşısının yanı sıra gebelere boğmaca hastalığına karşı da koruyuculuğu olan Tetanos-difteri-aselüler boğmaca (Tdab) aşısı, Bakanlığımızca ücretsiz olarak uygulanacaktır. Böylelikle hem annelerimiz hem de yeni doğan bebeklerimiz boğmaca hastalığına karşı da korunacaktır.

Hiç aşılanmamış gebelerin, en az biri Tdab (difteri, tetanos, asellüler boğmaca) olacak şekilde, 4 hafta arayla iki doz tetanos aşısı yaptırmaları önerilmektedir. 18-24 hafta aralığında bir doz Tdab aşısı yapılan gebelere, 4 hafta sonra bir doz Td (difteri-tetanos) aşısı uygulanmalıdır. Aşının koruyuculuğu, ikinci dozdan 1 ay sonra yeterli düzeye ulaştığından, bu aşılama şeması doğumdan en az 1 ay önce tamamlanmalıdır. Bu uygulama ile, yaşamının ilk aylarında boğmacaya karşı savunmasız olan bebeklerin, anneleri aracılığıyla korunması amaçlanmaktadır.

Copyright © 2023 Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tüm Hakları Saklıdır.