Aşı takvimi; bebeklere hangi aşıyı hangi tarihte yaptırmanız gerektiğini gösteren bir planlamadır. Bu takvim sayesinde bebeklerin aşıları kolayca takip edilebilmektedir. Bazı aşıların bir kez uygulanması yeterli iken, bazı aşılar için daha fazla sayıda doz uygulamasına ve pekiştirme (rapel) dozlarına ihtiyaç vardır. Aşılarını uygun sayı ve aralıklarla alan çocuklar bu hastalıklardan yeterince korunmuş olurlar.
Aşılar sayesinde çocuklar hastalıklara karşı bağışıklık kazanır. Oluşan bağışıklama genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır. Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır.
Aşı takvimi oluşturulurken pek çok faktörün birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. İlk olarak, aşıyla önlenebilir hastalıkların toplumdaki görülme sıklığı, hastaneye yatış oranları, sakatlık ve ölüm riski gibi parametrelerle hastalığın halk sağlığı açısından öncelikli olup olmadığının belirlenmesi ve hastalığın önlenmesi ya da kontrol altına alınması için gerekli stratejilerin varlığı ve etkililiği değerlendirilmelidir. İkinci olarak, aşının etkinliği, etkililiği ve güvenliği gibi teknik özelliklerinin yanı sıra, maliyet ve temin edilebilirlik gibi ekonomik unsurlar dikkate alınmalıdır. Ayrıca, değerlendirilmesi gereken diğer önemli bir alan da sağlık sisteminin kapasitesidir.
Ülkemiz için çocukluk ve yetişkinlik döneminde uygulanması gerekli olan aşı takvimi, alanlarında söz sahibi üniversite öğretim üyeleri ve Bakanlığımız Eğitim ve Araştırma Hastaneleri uzmanlarından oluşan Bağışıklama Danışma Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda oluşturulmaktadır. Bağışıklama Danışma Kurulu, ulusal bağışıklama politikalarının, program ve stratejilerinin belirlenmesinde bilimsel öneri ve görüş oluşturmak amacı ile kurulmuş olup 1993 yılından bu yana çalışmalarını sürdürmektedir. Kurul alanlarında söz sahibi üniversite öğretim üyeleri ile Bakanlığımız Eğitim ve Araştırma Hastaneleri eğitim sorumlularından oluşmakta; halen halk sağlığı, sosyal pediatri, pediatrik enfeksiyon, pediatrik immünoloji, pediatrik nöroloji, erişkin enfeksiyon, tıbbi mikrobiyoloji, viroloji ve temel immünoloji, farmakoloji, veteriner hekimlik ve aile hekimliği bilim dallarının temsiliyeti bulunmaktadır.
Bağışıklama Danışma Kurulu aşı uygulamaları önerilerinde bulunurken aşağıdaki başlıklarda değerlendirmeler yapmaktadır:
- Aşı uygulaması yapılmaz ise hastalanacak kişi sayısı
- Aşı ile önlenebilir hastalığın ciddiyeti
- Aşının vücutta hastalığa karşı bağışıklık geliştirme gücü
- Aşının güvenliği
- Aşının uygulanması gereken yaş, doz sayısı, dozların arasında bırakılması gereken süre
- Aşının uygulanmaması gereken durumlar